Växtpressenpodden

Här hittar du de senaste avsnitten av vår podd, Växtpressenpodden! Vi bjuder på diskussioner kring gödsling, precisionsodling, skog med mera

Senaste avsnittet

18 december: Sammanfattning av odlingssäsongen 2024

I årets sista avsnitt diskuterar Ingemar, Calle och Nelly utmaningar och lärdomar från odlingssäsongen 2024. Med inspel från det sydsvenska växtodlingsmötet diskuteras allt från varierande skördar till gödslingsstrategier, svarta ax och Rapsmästaren.

15 oktober: Rätt kvävegödsling för höstrapsen till våren

När tillväxten för höstrapsen avstannat är det dags att bedöma vårens kvävebehov. I detta poddavsnitt förklarar Ingemar, Knud och Nelly hur du med hjälp av Atfarm kan avgöra kväveupptaget i din höstraps samt hur du beräknar kvävebehovet till vårgödsling och skapar tilldelningsfiler för anpassad kvävegiva efter inomfältsvariationen. 

Lyssna nedan eller läs vår artikel

11 september: Bra att tänka på inför vårsådden

Det kan tyckas tidigt, men det är dags att lägga strategin för vårsådden. Hur vet du vilket behov din växtföljd och dina jordar har av fosfor och kalium? Det och en massa annat får du veta i detta avsnitt av Växtpressenpodden. Ingemar Gruvaeus, Nelly Carlsson och Carl-Magnus Olsson utbyter tankar i ämnet. 11 september 2024

 

24 juni: Tips inför höstsådden

Det kan tyckas tidigt, men det kan vara en god idé att börja fundera över höstsådden av spannmål och oljeväxter. I veckans avsnitt av Växtpressenpodden tipsar Ingemar, Calle och Nelly bland annat om hur du motverkar manganbrist och vikten av en balans av P och K.
Bra länkar som nämns i podden:

Bördighetsanpassad P- och K-gödsling PK-beräkning

5 juni: Sista N-prognosen för i år men poddarna fortsätter

De flesta fält är nu i axgång eller stundande axgång och mätningarna upphör men åtgärder kan fortfarande vara aktuella. Lyssna till Ingemar Gruvaeus, Carl-Magnus Olsson och Nelly Carlsson som diskuterar årets sista kväveprognos.

30 maj: Regn eller fortsatt torka

Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus djupdyker i veckans N-Prognos som är den sista för året i Skåne. Regn eller fortsatt torka ger stor skillnad i behov och förutsättningar för kvävekomplettering.

23 maj: Komplettering högaktuell om regnet kommer

Snart axgång i Syd och flaggblad i Mellansverige. Kompletteringsgödsling är högaktuellt i höstvetet men vårsäden är ett frågetecken. Nelly, Ingemar och Calle guidar i veckans N-Prognos.  

16 maj: Fortsatt god tillväxt

Höstvetet fortsätter att se bra ut. När det gäller vårsådden är det stor spridning i vårt avlånga land med gröna fält i syd och sådd i Mellansverige. Ingemar, Nelly och Calle guidar genom veckans prognos och rekommendationer.

8 maj: Bra tillväxt i hela området - kompletteringsläge i Syd

Senaste veckans värme och fukt har givit en fantastisk tillväxt i många fält vilket syns i mätningar som görs i fält och försök. Ingemar, Nelly och Calle guidar genom veckans prognos.

25 april: Långsam utveckling

Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus diskuterar veckans mätningar i Yara N-Prognos. Denna vecka har det mätts i Skåne och i Väst.

18 april: Årets första N-Prognos

Nelly Carlsson, Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson analyserar årets första N-Prognos och diskuterar åtgärder i raps och kommande vårsådd.

11 april: Hur hanterar vi risken för kväveförluster?

I detta avsnitt samtalar Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus om huvudgivan i höstspannmål och om risken för kväveförluster på grund av hög nederbörd. Dock varierar nederbördsmängderna i landet och så även råden. Råd som gäller alla är dock att se till att lägga en Maxruta i fälten för att visuellt få svar på om kvävemängden räcker till. Samt att via ditt Atfarm-konto prenumerera på en N-Tester, vilket är kostnadsfritt i år. Mätning med N-Tester ger dig en rekommenderad kvävegiva.

25 mars: Aktuellt i fält

I detta avsnitt presenteras Carl-Magnus och Ingemars nya kollega Nelly Carlsson, välkommen! Vidare diskuteras förutsättningarna för att träffa rätt med kvävet nu i de fall vi tar oss ut på fältet. Än en gång påminner vi om Nollrutan, det enklaste sättet att få kunskap om markens kväveleverans och därmed ett bra underlag för rätt kvävemängd. Rapsen har kommit igång fint i Skåne och det är dags att planera för andra givan om den inte redan ligger ute.

22 februari: Vad är bra att tänka på inför vårgödslingen?

Carl-Magnus Olsson, Ingemar Gruvaeus och Knud Nissen ger konkreta tips inför våren. Vad kan du göra redan nu?

  • Se till att köpa hem några presenningar för att anlägga nollrutor
  • Skaffa ett Atfarmkonto kostnadsfritt
  • Beställ ett års kosnadsfritt abonnemang på en N-Tester BT medan det ännu finns i lager
  • Gör dina beräkningar i Rapskalkylatorn
  • Bekanta dig med Nollruta i mobilen 

 

 

Vill du lyssna på tidigare avsnitt?

Finns där poddar finns eller vi vår poddsida:

Lyssna på alla avsnitt