Ärt- och bönväxter behöver inte kvävegödslas eftersom kvävefixerande bakterier finns på rötterna. Däremot tar ärter och bönor upp relativt mycket kalium jämfört med spannmål.
Artiklar om gödsling och näringsämnen
Gödsla i balans
Gödsling syftar till en god skörd och bra ekonomi. Samtidigt är det viktigt att minimera förluster till omgivningen
Läs merVäxtanalys och bladgödsling
Markanalysen är viktig för växtodlingsplaneringen men ger inte information om alla näringsämnen som är viktiga.
Läs merStallgödsel - en värdefull resurs
Gårdens stallgödsel är en värdefull resurs som ska utnyttjas så att så lite växtnäring som möjligt går förlorad.
Läs merKväveformer och kvävegödselmedel
Kväve finns i relativt stora mängder i matjorden. I huvudsak är det bundet i markens organiska del, det vill säga mullen.
Läs merFosfor och fosforgödsling
Fosfor är ett av de viktigaste växtnäringsämnena. Gödsling är nödvändig om markens egen leverans av fosfor inte räcker till.
Läs merKalium och kaliumgödsling
Kalium verkar i första hand i plantans vätskefas. Det är därför koncentrationen i växtsaften är intressant.
Läs merGödsla lönsammare med NPK
För att få bästa resultat är det viktigt att se till lönsamheten över hela växtföljden och inte enbart för det enskilda året.
Läs mer