Man gör det för den som ska ta över
Generationsväxling är en känslig fråga i alla familjeföretag. För lantbrukare är ämnet ofta kopplat till långa traditioner och starka känslor.
För Peter Sivander, femte generationen på Säby, handlar det om att skapa en attraktiv och lönsam arbetsplats för den person som han hoppas ska ta över.
Peters son, 21-åriga Jakob, har arbetat med sin far på gården de senaste två åren. Jakob funderar fortfarande på sin karriär. I ladan står hans hockeyutrustning med en gammal dröm om en framtid på isen. Jakobs pappa Peter hoppas att hans son ska välja att bli lantbrukare.
- Min dröm är att Jakob ska ta över gården och bli framgångsrik, och att jag ska vara med så länge som möjligt, så småningom från gungstolen på verandan, säger pappa Peter.
De andra barnen i familjen har valt andra utbildningar och karriärer. Jakob är den som har visat störst intresse för jordbruk.
- Jag har suttit med min pappa och tröskat sedan jag var tio år, berättar Jakob.
Han känner en stark koppling till gården.
- Gården är mitt hem. Jag växte upp här, det är mycket känslor. Man känner till varje vrå och har varit på varje plats. Om du öppnar en ladugårdsdörr vet du exakt vad som finns där inne, säger Jakob.
Tillväxt och utveckling
Under Peters tid har gården utvecklats med ny teknik och nya odlingsmetoder. Gården har blivit en attraktiv och lönsam verksamhet för den som ska ta över. Verksamheten automatiseras med digitala verktyg som Yara Atfarm. Övergången från plog till kultivator sparar tid och förbättrar jordhälsan. Peter har anammat nya sorter för att kunna så på hösten. Arealen har ökat från 100 till 500 hektar och äppelträden från 5 till 12hektar. En torksilo för spannmål har också tillkommit.
Peter hoppas och tror att Jakob kommer att ta utvecklingen vidare.
- När jag växte upp gick kunskapen från far till son, det var inte så mycket diskussion. Nu, med datorer i traktorerna, är det annorlunda. Ungdomar kan mer om teknik än den äldre generationen, det är ett nytt intresse, säger han.
Jakob planerar att gå en lantmästarutbildning i Skåne. En utbildning med många ämnen – ekonomi, lantbruk – en blandning som hans pappa Peter uppmuntrar:
- Du ska jobba tills du är 60 eller 70 år, det är nu du har chansen att skaffa dig en utbildning. När du väl har börjat med det här är du fast, säger han till sin son.
Men Jakob kommer inte att börja på universitetet inom den närmaste tiden. Först väntar en utbytesperiod i Tyskland inom jordbruk.
Idéer för ökad avkastning
Jakob har idéer för att utveckla gården. Han är nyfiken på hur han kan öka avkastningen, och håller ögonen öppna för nya möjligheter.
- Det är viktigt att testa olika sorter för att se vilka som ger bäst avkastning. Speciellt när det gäller höstvete, raps och äpplen, säger han.
Förutom 500 hektar spannmål och raps odlar gården 15 hektar äpplen: Åkerö, Gravensteiner och Ingrid Marie. Åkerö är Jakobs favoritsmak.
- Vi är en av de få som fortfarande har Åkerö kvar. Den är svårodlad och tål inte lagring särskilt bra, den kan få fläckar. De nya sorterna har en helt annan lagringskapacitet, säger Jakob.
Han vet vad han gillar bäst med att arbeta med äpplen.
- Det bästa är att sälja dem. Ja, och skörda dem, förstås.
Jakob tycker att lantbruket är meningsfullt och att jobbet har många fördelar.
- Alla behöver mat, mat är det viktigaste vi har. Jordbruk är det viktigaste jobbet i världen, säger Jakob.
Han är tacksam för sin fars utveckling av gården.
- Min pappa sätter standarden för den som tar över. Han bygger upp gården för sina efterträdare. Det är så man gör. Man gör det för den som ska ta över.