Säby investerar i teknik för lönsam livsmedelsproduktion
Peter Sivander är femte generationen lantbrukare på Säby gård i Veckholm i Enköpings kommun, en timmes bilfärd från Stockholm. Den vackra bruna mangårdsbyggnaden ligger bland prydliga rader av äppelträd, omgiven av vidsträckta fält. De första äppelträden planterades här 1897. Gården tillverkar sin egen prisbelönta äppelmust. Totalt odlar familjen 50 hektar vall, 12 hektar äpplen och 440 hektar vete och oljeväxter.
Tekniken har förändrat vardagen
Peter Sivander anser att det är viktigt att hålla sig professionellt uppdaterad och investera i ny teknik och bättre odlingsmetoder för att säkerställa en lönsam och hållbar livsmedelsproduktion.
Peter, hans fru Camilla och sonen Jakob arbetar alla på gården. Jordhälsa och ett bra resursutnyttjande står högt på agendan. Automatiseringen har förändrat vardagen för familjen.
- Utvecklingen av ny teknik har varit omfattande, säger Peter Sivander
Det finns många faktorer som måste beaktas för att säkerställa en lönsam drift av gården. Ny teknik och nya odlingsmetoder ska helst ha en god inverkan på jordhälsan, tidsåtgången, användningen av vatten och växtnäring och i allmänhet öka precisionen i arbetet. Peter Sivander får hjälp av Yara Atfarm, applikationen som fördelar kvävegivan efter variationerna i fältet. Applikationen samlar in data om grödans kvävebehov från satelliter. I Atfarm kan tilldelningsfiler (VRA) skapas som anpassar kvävegivan efter grödans kvävebehov för att optimera skörden.
- Tekniken sparar både resurser, tid och tankearbete. Med automatisk spridning blir man inte trött på samma sätt efter att ha jobbat hela dagen eller hela natten, säger Sivander.
Så funkar behovsanpassad gödsling
Tid och arbetskraft är kanske den viktigaste resursen för en lantbrukare med en stor och mångsidig gård. Att planera gödselspridningen i detalj innan man sätter sig i traktorn minskar stressen. Ett odlingsprogram skickar informationen till traktorn. När traktorföraren sätter sig i traktorn, är fält och gränser inprogrammerade och traktorn vet var den ska arbeta. Med behovsanpassad gödsling vet traktorn var den varit tidigare och stänger av där den inte ska gödsla, till exempel runt dräneringsbrunnar.
- Det är en fantastisk hjälp. Du sitter på en traktor med 24 meter bred spridare och kommer till en kil, en trekantig yta där du inte ska gödsla. Manuellt är det nästan omöjligt att exakt veta var du ska stänga av, samtidigt som du ska styra maskinen. Man har fullt upp med att se till att man inte kör in i stolpar eller brunnar, säger Sivander.
Lär mer om växtodling
Även om jobbet i sig är lärorikt skaffar sig Peter ständigt nya kunskaper. Han är med i en växtodlingsgrupp tillsammans med sina grannar. De bjuder bland annat in representanter från Yara. Gården har också ett abonnemang på odlingsrådgivning.
- Jag har tur som har bra grannar. När man jobbar i traktorn är det lätt att ringa upp någon. Vi har ju all tid i världen att sitta och prata och utbyta kunskap med andra bönder. Vi är sex lantbrukare som tränar tillsammans på gymmet – där pratar vi också mycket.
Få med dig ditt team
Sivander betonar att det inte räcker med ny teknik. Ett sunt och lönsamt jordbruk måste ha bra ledning. Gården har fem heltidsanställda och ett 20-tal säsongsarbetare.
- Du måste ha koll på produktionskostnaderna. Få med dig medarbetarna, så att alla drar åt samma håll. Och håll maskinerna i gott skick. Man ska inte hålla på och meka när det krisar. Du måste ha ordning och reda.
- Det är en riskfylld verksamhet vi håller på med. Man satsar hela sin förmögenhet och hoppas på regn.