Foderkvalitet

För djurfoder används gärna havre med stora, ljusa kärnor med tunt skal. Energiinnehållet i oskalad havre är lägre än annan spannmål.

Havrens fodervärde kan förbättras genom skalning, och fodervärdet blir då jämförbart med majs eller vete. Skalets andel av kärnvikten varierar mellan 23% och 30%.

Havre innehåller mer fett än annan spannmål, mellan 5-7%. Fettsyrakompositionen i havre är bättre än i annan spannmål. Denna höga fetthalt gör havre till en värdefull, energirik fodergröda till alla sorters djur.

Havre innehåller mer råprotein än annan spannmål, med särskilt höga halter lysin. Havrens höga fiberinnehåll är bra för fjäderfä då det främjar god matsmältning och håller igång magmuskeln vilket håller fåglarna lugna.  Andelen havre i hönsfodermixer är ofta runt 20%, men andelen kan ökas något i slutet av äggläggningen. Havre ökar även kvaliteten på äggskalen och förbättrar fettsyrekompositionen och näringsvärdet i äggen.  

Havre är även fördelaktigt för suggor och smågrisar. Tillsätts havre i fodermixen bidrar det till ökad maghälsa, förhindrar diarré, förstoppning och magsår. Havre med skal är en bra råvara för smågrisfoder. 

Havre används mycket ofta till hästar då havre anses vara det bästa spannmålsfodret. Havrens högre fetthalt ökar energivärdet, och stärkelsen är framförallt i form av det enkelt nedbrytbara amyloset. Majs kan mycket väl ersättas av havre i hästfoder.

Kväve- och svavelgödsling är viktigt vid foderproduktion då dessa båda näringsämnen ökar djurens tillväxt om tillförseln är optimerad.