Gödslingsråd råg
Hög skörd av råg byggs precis som höstvete i tre delar:
- Antal ax per hektar
- Antal kärnor per ax
- Kärnornas vikt
Råg skiljer sig från höstvete genom tidigare tillväxtstart och sämre förmåga till bestockning på våren. För att landa på en bra skörd så behöver vi börja redan på hösten med väl utvecklade skott. Vid låga P och/eller K värden i marken svarar råg bra på en kombisådd med P, K + lite N, gärna som YaraMila höst.
Rågens tillväxtstart på våren är tidig och kväve ska då finnas tillgänglig i rätt mängd. Dela kvävegivan i två eller fler delar, lägg ca 40-60 kg N tidig vår, följ upp med en andra giva i slutet av bestockningen eller precis i början av stråskjutningen (DC30). Om man därefter ser ytterligare behov så fungerar det bra att ge en mindre kompletteringsgiva senare under stråskjutningen. Kväve under senare stråskjutning läggs med fördel som Kalksalpeter.
Moderna råghybridsorter ger en hög kärnskörd vid låg kvävegödsling. Vid kväveoptimum har dessa hybridsorter en låg proteinhalt, vanligtvis omkring 7 %. Hybridsorterna klarar att producera hög kärnskörd även med relativt låg kvävetillgång, detta gör att gödslingsoptimum blir lågt i förhållande till skörd.
Kväverekommendationer
Identifiera bristsymtom i råg
Identifiera om din råg lider av näringsbrist och ta reda på hur du kan åtgärda det. Välj ett näringsämne nedan för att lära mer om symtomen vid brister och vilken effekt det har på tillväxt och utveckling.
Artiklar om gödsling och näringsämnen
Gödsla i balans
Gödsling syftar till en god skörd och bra ekonomi. Samtidigt är det viktigt att minimera förluster till omgivningen
Läs merVäxtanalys och bladgödsling
Markanalysen är viktig för växtodlingsplaneringen men ger inte information om alla näringsämnen som är viktiga.
Läs merStallgödsel - en värdefull resurs
Gårdens stallgödsel är en värdefull resurs som ska utnyttjas så att så lite växtnäring som möjligt går förlorad.
Läs merKväveformer och kvävegödselmedel
Kväve finns i relativt stora mängder i matjorden. I huvudsak är det bundet i markens organiska del, det vill säga mullen.
Läs merFosfor och fosforgödsling
Fosfor är ett av de viktigaste växtnäringsämnena. Gödsling är nödvändig om markens egen leverans av fosfor inte räcker till.
Läs merKalium och kaliumgödsling
Kalium verkar i första hand i plantans vätskefas. Det är därför koncentrationen i växtsaften är intressant.
Läs merGödsla lönsammare med NPK
För att få bästa resultat är det viktigt att se till lönsamheten över hela växtföljden och inte enbart för det enskilda året.
Läs merBättre gödslingsbeslut med rätt information
Yara utvecklar tjänster och verktyg för att underlätta för dig att fatta rätt gödslingsbeslut, för både plånbok och miljö.