Kväveanpassning och precisionsgödsling i vall
Noll- och Maxrutor i vall
Variationen i kvävebehovet mellan olika fält varierar stort. Ett bra sätt att bedöma rätt kvävegiva i vall och lära känna sina fält bättre är Nollrutor och Maxrutor. Precis som spannmålsgrödor täcker man då en ruta på 4*4 alt. 5*3 meter med en presenning när mineralgödsel sprids. Rutan markeras med käppar, och intill Nollrutan så sprider man för hand ca 2,5 dl YaraBela Axan (motsvarar 40 kg N) på 4*4 m. Genom att titta till rutorna när vallen växer får man en bra uppfattning om kväveleverans och gödslingsbehov. En svagt utvecklad Nollruta indikerar låg markleverans och därmed ett högre gödslingsbehov, och en mycket frodig Nollruta visar på ett lågt gödslingsbehov. Är det stor skillnad mellan fältet och Maxrutan så kan det finna skäl att gödsla mer, om det är liten eller ingen skillnad så kan det vara värt att fundera på att gödsla mindre. Det kan också vara intressant att göra en markerad mista utan stallgödsel för att få bättre koll på stallgödselns kväveeffekt.
Precisionsgödsling i vall
Med hjälp av Yara N-Sensor och/eller Atfarm kan man anpassa kvävegödslingen efter variationer inom fältet. Genom att använda föregående skörds biomassakartor till att skapa tilldelningsfiler så kan gödslingen optimeras med både högre skörd och mindre mineralgödselanvändning på samma gång. Till förstaskörd fungerar det också mycket bra att komplettera med kvävegödsel spridet med tilldelningsfil fram till 4 veckor innan skörd förutsatt att det finns regn i väderprognosen.
Fler gödslingsråd för vall
Svavel i vall
Vilken påverkan har svavel på vallen? Det och mycket med om vall och gödsling av vall kan du läsa här.
Läs merKalium och fosfor i vall
Kaliumgödsling är mycket viktigt för att uppnå goda vallskördar.
Läs merKväve till vall
Faktorer med störst betydelse för skördenivå och kvalitet är kvävegödslingsstrategi, art- och sortval samt skördetidpunkt.
Läs merKväveanpassning och precisionsgödsling i vall
Skaffa kontroll över variationen av kvävebehovet på dina fält. En enkel Noll- och Maxruta, eller Atfarm och N-Sensor.
Läs merVälj rätt växtnäringsprodukt till vall
Ta hänsyn till kväve- och kaliumbehovet vid gödslingsplaneringen för vall.
Läs merVerktyg för en optimerad vallskörd