Kelater
Vilka näringsämnen är oftast i kelatform?
I trädgårdssammanhang använder vi oss av kelater i mikronäring. Vi talar om fyra metaller; järn, mangan, zink och koppar. Speciellt när det gäller dessa fyra näringsämnen skyddar kelatet mot utfällning och näringsämnena blir tillgängliga i ett större pH-intervall.
När det gäller gödselvattning är det obligatoriskt att järn tillförs som kelat. Gör man inte det kommer järnet omedelbrt att fällas ut som svårlösligt järnsulfat. Då blir järnet inte längre tillgängligt för plantorna och det kommer snabbt att uppstå järnbrist.
Köper man färdigblandad mikro, där alla 6 mikronäringsämnen ingår, är järn, mangan, zink och koppar alltid i kelatform. Yara rekommenderar som färdigblandad mikro YaraTera Rexolin APN. (Se även nyhetsbrevet ”Mikronäring”).
En del trädgårdsföretag väljer att själv blanda sin mikronäring. Då rekommenderar Yara att inte bara köpa järn i kelatform, utan även mangan, zink och koppar.
Mangan, zink och koppar kan köpas och ges i sulfatform, men detta avråder vi ifrån, då mangan, zink och koppar kommer att konkurrera med järn om platsen i kelatet. Se figur 2. En del av järnet kommer att bli utkastat från kelatet och kommer att fällas ut som sulfat. Dyrköpt järn går till spillo och dropp och bevattningssystem riskerar att sättas igen av järnsulfat.
Kelattyper
När det gäller kelater till vår mikronäring, finns det flera kelater att välja mellan. För optimal effekt av mikronäring är det mycket viktigt att välja det rätta kelatet. När det gäller mangan, zink och koppar är det mycket enkelt. Det bästa kelatet är EDTA och i stort sett alla tilllverkare av mikronäring använder detta kelat.
När det kommer till järn, är det återigen mera komplicerat. Järn kan kelateras som EDTA, HEDTA, DTPA, EDDHA och HBED. För många år sedan blev järn kelaterat som EDTA och HEDTA, men idag har de flesta tillverkare av mikronäring gått över till DTPA. Anledningen till detta framgår tydligt av figur 3. DTPA-kelat är i motsättning till de andra två kelaterna stabilt helt upp till pH på runt 7. Priset på DTPA är rimligt och de flesta tillverkarna använder DTPA-järn.
Kvalitén på DTPA kan dock variera mycket. Vissa DTPA-järnprodukter kan vara orena och en del kan innehålla oönskat natrium (Na). Såväl Yaras mikroblandning (YaraTera Rexolin APN) som Yaras rena DTPA (YaraTera Rexolin D12, 11.6 % DTPA) är helt rena och fria från natrium.
Järnkelat som försäkring mot järnbrist
Järn kan även kelateras som EDDHA-6 % eller HBED-6 % järnkelat. Dessa är dyra järnkelater och bör inte användas som den generella järngödningen, men som ett komplement till DTPA-järn. Dessa järnkelater betecknas även som ”rött järn”. Kelaterna har fått detta namn, då de färgar gödselvattnet helt rött.
Kelattyper som EDDHA och HBED är mycket stabila kelater och är tillgängliga för växterna i ett pH-intervall från 3 till 10. Samtidigt tas de upp lätt av rötterna även under ogynnsamma förhållanden. Tillförs 10 % av den önskade järnmängden som t. ex. EDDHA-järn, undviks med säkerhet järnbrist. Rekommenderad dosering är 0,5 kg EDDHA 6 % järnkelat per 100 000 liter gödselvatten.
Som EDDHA 6 % järnkelat säljer Yara ”YaraTera Rexolin Q48” och vi rekommenderarr EDDHA järnkelat när:
- Plant- och frukttillväxten är extremt snabb
- Rötterna är stressade
- Rötterna blir äldre
- pH är för högt eller för lågt
- Temperaturen i växthusen är låg eller hög
- Man som odlare helt enkelt gör misstag – vilket händer även den bäste!
Kontakta gärna Yara för ytterligare råd och vägledning om hur du använder kelater.