Tidig stråskjutning i söder – dags att få ut kvävet
Passa på att lägga andra givan kväve i höstvetet innan påsk-regnen
I södra Sverige är det nu en blandning mellan tidigt stråskjutningsstadium och bestockningsfas. I Mellansverige är fälten i bestockningsfas, men närmar sig troligen tidig stråskjutning i tidiga sorter. Regnet som lovades till mitten av denna vecka har på de flesta ställen skjutits fram till kommande helg. Även om mängden varierar mellan områden, ser det ut att på en del platser kunna bli tillräckligt för att ge/ge god effekt på gödslat kväve. Rekommendationen från föregående vecka kvarstår, det är nu ett bra läge att lägga ut andra givan/huvudgivan inför helgen. Det kan vara värt att överväga att minska ner givan något, särskilt om osäkerheten kring fortsatt nederbörd kvarstår.
Höstråg och höstkorn
Höstråg och höstkorn är i stråskjutning i hela området. Huvudgivan skall vara ute. I råg har vi en kraftigt sänkt rekommendation för kvävegivan. Kvävegiva på 80-100 kg N/ha räcker säkert i de flesta fall. Dessutom finns möjligheten att mäta med N-tester från stadium 32 för att se om det finns ytterligare kvävebehov. N-testern skall dock inte användas förrän tidigast en vecka efter en ordentlig nederbörd så att vi får effekt av gödslat kväve. Kommer det ingen nederbörd de närmaste dagarna kan det vara idé att vattna för kväveeffekt inom kort.
Höstraps
I Sydsverige har rapsen nått till begynnande blomning och i norra Götaland och Svealand har vi tidigt – medio knoppstadium. De som inte fått någon gödslingseffekt av tillfört kväve och har möjlighet till bevattning borde fundera på att vattna sina fält. Grödan lider inte av vattenbrist utan bevattningen är till för att få en kväveeffekt nu inför blomning. Det räcker med 10 mm för att få ner kvävet och få effekt.
Så mäter du Nollrutan i höstvetet
Kombinationen marktäckning och N-Testervärdet från Nollrutan ger dig en god bild av kväveupptaget. Du kan nu enkelt mäta kvävebehovet i höstvetet, allt via Atfarm.
Område SYD Skåne
Från Yaras och Greppas mätningar (14-15 april) i Skåne kan det nu konstateras att många fält fortsatt befinner sig i bestockning, DC 22-26, och en del har övergått till tidig stråskjutning, DC 30-31.
Utvecklingsstadium 31. En nod finns, från bas till första noden är avståndet en centimeter eller mer.
Det ses en ganska hög kväveupptagsnivå i nollrutan i jämförelse med tidigare år. Kväveupptaget av gödslat kväve har ökat sen förra veckan, men är inte speciellt högt. Jämför man med tidigare år är kväveupptaget av gödslat kväve något mindre i utvecklingsstadium tidig stråskjutning. Vi har alltså ännu en svag effekt av gödslat kväve på många håll. Svag effekt just nu är inget stort problem, risken för liggsäd minskar och kvävebehovet är än så länge lågt, men regn nu till stråskjutningen är av fördel för att det inte ska backa ytterligare.
Kväveförsök Lund
Försöket ligger i norra Lund där vetesorten är Kask. Vetet ligger fortsatt i utvecklingsstadium DC 23. Nollrutan är något tydligare än föregående vecka och upptaget har ökat något. Kväveupptaget är dock fortsatt lågt, vilket kan förklaras av att utvecklingen inte kommit så långt samt begränsad markfukt. Första givan lades den 11 mars och har fått lite regn. Andra givan gavs den 11 april.
Kväveförsök Ängelholm
Sorten är Kask. Här är vetet nu i tidig stråskjutning, DC 30. Nollrutan ligger på samma upptag som föregående vecka, 21 kg N/ha i ovanjordisk biomassa, medan upptaget hos gödslade led har ökat. Upptaget har ökat mellan 5-20 kg N/ha sedan förra mätningen. Både visuellt och från mätresultat syns nu skillnader mellan stor eller liten tidig giva. Första givan lades den 20 mars med regn i anslutning och andra givan gavs den 10 april.
Område ÖST Kalmar, Östergötland, Södermanland, Örebro
Mätningarna i Öst kommer på allvar igång nästa vecka. Denna vecka gjordes bara mätning i kväveförsöket i närheten av Klockrike.
Kväveförsök Klockrike
Informer-vetet är i DC 23, bestockningsfas. Försöket har ett jämn bestånd men tillväxten och kväveeffekt är än så länge låg. Inga skillnader mellan leden kan ses. Första givan gavs den 21 mars och andra givan gavs den 10 april.
Område VÄST Västra Götaland
Några fält har blivit mätta i Västsverige. Bestockningsfas och lågt kväveupptag än så länge.
Område MITT, Västmanland
Vetet i område MITT är alla i bestockningsfas. Små gödslingseffekter och mycket lite regn under mars, april månad.